NOTRANJI PLANETI

MERKUR

Najmanjši in Soncu najbližji planet, ki Sonce obkroži v 88ih dneh. Vidimo ga lahko v jutranjem ali večernem mraku. Na videz je zelo podoben Luni, saj ima veliko udarnih kraterjev. Svoje Lune ali naravnega satelita nima. Njegove površinske temperature znašajo med 90 in 700 K. Najhladnejša so dna kraterjev, najtoplejša pa je subsolarna točka. Poimenovali so ga Rimljani in sicer po svojem bogu slu Merkurju zaradi hitrega gibanja po nebu.

Merkur | Die wichtigsten Merkmale des Planeten erklärt

VENERA

2. notranji planet od Sonca, ki velja za strupen planet, saj na njem pada žvepleni dež. Njeno površje zastirajo oblaki. Pravimo ji tudi Večernica, Danica ali Zemljina dvojčica, saj sta si po velikosti približno enaki. Sever in jug ima zamenjan in pa je edini planet, ki se vrti v nasprotni smeri okoli svoje osi. Pravijo, da se je nasprotno vrtenje zgodilo zaradi trka z asteroidom v času nastajanja. Nima naravnega satelita oz. lun. Ima zelo gosto atmosfero iz žvepla. Iz Zemlje jo lahko vidimo zvečer ali zjutraj. Takrat najbolj sije, a jo večina zamenja za zvezdo.

ZEMLJA

3. notranji planet od Sonca in pa edini planet našega osončja na katerem obstaja življenje. Voda se tu pojavlja v vseh agregatnih stanjih, imenujemo jo tudi Modri planet. Ima 1 luno po imenu Luna. Po velikosti je 5. planet Sončevega sistema. Oceani pokrivajo kar 70% Zemljinega površja, ostalo so otoki in celine. Obliki Zemlje rečemo tudi Geoid, saj ima obliko elipsoida.

MARS

Še zadnji 4. notranji planet, ki ga imenujemo tudi Rdeči planet. Je sedmi po velikosti in se imenuje po Rimskem bogu vojne Marsu. Je značilne rdeče barve, ki je posledica prisotnosti železovega oksida. Ima dva naravna satelita imenovana Groza in Strah. Njegova os je nagnjena. Marsu so v Babilonu nekoč rekli Zvezda smrti. Danes ga povezujemo z moškim spolom, saj je Marsov znak enak kot znak za moški spol, le pa znak za Mars v resnici predstavlja ščit (krog) in sulico (puščica).

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3.jpeg

Dodaj odgovor