ZUNANJI PLANETI

JUPITER

Je zunanji, 5. planet od Sonca in pa največji planet našega osončja. Jupiter ima zelo veliko maso in je 318-krat masivnejši od Zemlje. Ima kar 67 lun in je 4. najsvetlejše telo na nebu. Njegove največje lune so: Evropa, Ganimed, Kalisto in Io. Veliko Jupitrovih lun je odkril Galilej, zato se jim reče Galilejeve lune. Ima rdečo pego- aciklon, ki je star vsaj že 500 let.

SATURN

Je zunanji, 6. planet od Sonca in pa 2. največji planet našega osončja. Najbolje ga prepoznamo po njegovih obročih iz kamna in praha. Ima 62 lun izmed katerih je največja luna Titan. Zanj je značilno, da je redkejši od vode. Planet je sestavljen iz vodika in helija. Domnevajo, da je njegova notranja plast sestavljena iz kovinskega vodika, zunanja plast pa je plinasta.

URAN

Je 7. zunanji planet našega osončja, ki ima 27 lun. Njegova os je močno nagnjena za 98oC, zato mu rečemo tudi zvrnjen planet. Zanj velja, da se kotali okoli sonca. Imenuje se po grškem bogu in praočetu drugih bogov Uranu. Uran je prvi planet, ki je bil odkrit v sodobnem času, odkril ga je pa Frederick William Herschel. Poleti nanj v prihodnosti niso načrtovani.

NEPTUN

Je še zadnji, 8. plinasti velikan v našem osončju. Velja za najbolj vetroven planet, kjer veter piha 2000 km/h. Ima 14 naravnih satelitov. Njegova najbolj znana luna je Triton. Je manjši od Urana, a ima večjo maso. Zaradi vetrov je nastala velika temna pega. Planet ima značilno modro barvo. To je zaradi njegovega ozračja iz metana, vodika in helija.

Neptun – Astronomski Pojavi

Dodaj odgovor