GALAKSIJE

So velikanska gravitacijsko vezana nebesna telesa, sestavljena iz zvezd, plinov in drugih manjših nebesnih teles (planeti, meteorji, kometi…). Vsi ti delci se vrtijo okoli enega središča. Poznamo več tipov galaksij.

ELIPTIČNE GALAKSIJE

eliptična galaksija

OPIS

Opazno odsevajo plin, so okrogle ali eliptične oblike. Njihov sij se zmanjšuje od središča navzven. Sestavljajo jo večina skupina zvezd z majhno maso in minimalno aktivnostjo nastajanja zvezd.

LEČASTE GALAKSIJE

Лентикуларна галаксија — Википедија

OPIS

Po Hubblovi razvrstitvi predstavlja vmesno vrsto med eliptično in spiralno galaksijo. So kolutaste galaksije brez medzvezdne snovi.

SPIRALNE GALAKSIJE

OPIS

Je ogromna skupina zvezd v obliki diska, ki imajo spiralne krake in spominjajo na obliko vetrnice. Spirale se vijejo okoli enega središča. Spiralnih galaksij je skoraj 60% vseh galaksij, ki jih poznamo.

SPIRALNE GALAKSIJE S PREČKO

OPIS

Je precej podobna spiralni galaksiji, le da ima namesto okroglega središča, podolgovato središče. Ena najbolj znanih je Rimska cesta, v katero spada naše osončje.

NEPRAVILNE GALAKSIJE

OPIS

So galaksije, ki nimajo določene oblike oz. ne spadajo v noben tip galaksij. V tej galaksiji se planeti, zvezde, plin in prah držijo skupaj, vendar vizualno nimajo vrste organizacije. V vesolju je približno 15% nepravilnih galaksij.

Tipi galaksij – Astronomski Pojavi

Dodaj odgovor