NEBESNA TELESA

PLANETI

Planeti so nebesna telesa, ki krožijo po svojih tirnicah okoli določene večje zvezde. Če je telo masivno, ga lastna gravitacijo oblikuje v okroglo obliko.

SONCE

Sonce je nebesno telo okrog katerega se vrtijo planeti. Staro je približno 5 milijard let, sestavljen pa je predvsem iz vodika in helija. Od Zemlje je oddaljeno približno 150,000,000 km in predstavlja 99% mase v osončju.

ASTEROIDI ALI PLANETOIDI

Nebesna telesa nepravilnih oblik, ki se nahajajo v prostoru med Marsom in Jupitrom- asteroidni pas. Zelo znan primer planetoida je Matilda, ki Sonce obkroži v 4,31 letih.

KOMETI ALI REPATICE

Nebesna telesa, ki krožijo v nepravilnih in velikih elipsah okoli Sonca in segajo izven našega osončja. Ko so v bližini Sonca imajo rep, ki je vedno obrnjen stran od Sonca- taliter.

METEORJI ALI UTRINKI

Meteorji so ostanki asteroidov, ki padajo proti zemlji zaradi privlačnosti. Z vstopom v atmosfero zaradi trenja zagorijo in izhlapijo v ozračje. Nikoli ne padejo na Zemljo!

METEORITI ALI IZPODNEBNIKI

Meteoriti so preveliki, da v v ozračju izhlapeli, zato padejo na Zemljo. Največji do zdaj je padel v Arizoni. Težji kot so, manj se upočasnijo v atmosferi, večjo škodo naredijo na Zemlji.

Dodaj odgovor